A virágpor olyan különleges gyűjtött szuper-élelmiszer, melyet napjainkig nem sikerült a laboratóriumban reprodukálni mesterséges körülmények között, mert annyira egyedi az összetétele és a keletkezési módja, hogy az utánozhatatlan. A virágpornak nem csak jó íze van, de rendkívüli hatást gyakorol a szervezetre. Nem véletlenül kapcsolják össze a mondabeli ambróziával, mely az ókori görög istenek eledele volt, melytől halhatatlanok voltak.
A virágpor a kaptárt hivatott ellátni, így az összetevők nagy része protein, azaz fehérje. Tartalmaz még egyszerű cukrokat (fruktózt és glükózt), ásványi anyagokat és vitaminokat, zsírsavakat, enzimeket, aminosavakat. Gazdag forrása a karotinoidoknak, kalciumnak, E-C-B vitaminoknak. A virágpor minősége kaptárról kaptárra változhat, összetételét még az időjárást is befolyásolja…
Pár bizonyított előnye a virágpor fogyasztásnak:
-Ellát minket energiával, hisz gazdag fehérje és szénhidrát forrás
-A virágpor nem csak afrodiziákum, de stimulálja a méhet így a fogamzást megkönnyíti
-Egyes allergiák kezelésében hatékonyságot mutatott a hisztamin termelésre gyakorolt hatása miatt
-Elősegíti az emésztést és az anyagcsere folyamatokra is pozitív hatással van így fogyókúrázóknak is javallott
-A benne található vitaminoknak hála remek immunrendszer erősítő
-Fogyasztásával a bőr minősége is javul, segíti a bőrszövet regenerációját
-Az érrendszerre is pozitív hatást gyakorol, segít csökkenteni az esélyét egy szívrohamnak vagy sztróknak
-Segít megelőzni a meghűléses betegségeket
-Vegetáriánusoknak is ajánlott
Fogyasztása egyszerű, csak szórjuk rá reggeli müzlinkre vagy gyümölcsturmixunk tetejére, joghurtunkba is belekeverhetjük, de simán egy teáskanálnyi adagot is „bevehetünk”reggeli teánk előtt. Ellenjavallt terhes nőknél és a szoptatás ideje alatt is. Fogyasztása nem ajánlott pollen allergia esetén mert allergiás reakciókat válthat ki. Megtaláljátok e csodás élelmiszert a Pálmaház Herbáriumban is, a kézműves mézeink között keressétek!