8 kedvenc fűszerünk
A Pálmaház Herbáriumban rendkívül széles választékkal rendelkezünk fűszerekből. Ezek az apró, ám igen fontos kis növények nélkülözhetetlenek ételeink ízesítésénél, de egy néhányuk még gyógyhatással is bír. A több 100 fűszerünk, illetve fűszerkeverékünk, gondos válogatás és szárítást követően, frissességüket megőrizve nyújtanak kiváló ízélményt. Lássunk most ezek közül nyolcat, melyeket akár már ma beszerezhetsz nálunk.
Chili: a csilipaprikából nyerik a közkedvelt csípős fűszerkeverék, a chili alapanyagát. A trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztett paprikafajtának jótékony hatást is tulajdonítanak: serkenti például az emésztést, ezáltal hozzájárul a zsírégetéshez, s így közvetetten a fogyókúrához.
Borsmenta: a fűszer- és gyógynövényként is számon tartott borsmentára a 17. század végén bukkantak rá Angliában. Ma világszerte termesztik, ami nem meglepő, hiszen fagytűrő képessége mellett görcsoldó és nyugtató hatással is rendelkezik. Közkedvelt teanövény.
Vaszabi: a japán vízitormaként is ismert káposztaféle gyökerét fűszerként használják, elsősorban a japán konyhában. Rendkívüli csípőssége mellett több jótékony hatással is rendelkezik: számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, de emellett antibakteriális tulajdonsága is van.
Curry: az indiai ételek jellegzetes ízét adó curry kakukktojásnak számít a fűszerek között, ugyanis nem egy önálló fűszerről van szó, hanem egy 6-8 fűszerből álló keverékről, melyet az angolok tettek népszerűvé. Leggyakoribb összetevői a kurkuma, a csilipaprika és a római kömény.
Gyömbér: a Távol-Keletről származó gyömbér már a középkorban fontos szerepet játszott a fűszerkereskedelemben. Ma Ázsia és Amerika déli részén, valamint Nyugat-Afrikában termesztik. Sokoldalú felhasználásához tartozik a levesek, főzelékek, sütemények, illetve a szeszes italok (pálinka, forralt bor) ízesítése is.
Szegfűszeg: az Indonéziából származó fűszert a 18. századig csak őshazájában termesztették és halálbüntetéssel sújtották azt, aki ki akarta csempészni. Napjainkban Zanzibáron, Madagaszkáron és Afrikában termesztik. A 15-20 méteresre növő fajt gyakran használják mártások, sütemények, valamint savanyúságok ízesítéséhez.
Tárkony: az esztragonnak is nevezett, évelő gyógy- és fűszernövényt hazánkban is termesztik, ahová Erdélyből került be. Leveleit fogyasztják, melyek frissen, vagy szárítva is felhasználhatók, például vadhúsok vagy levesek készítésénél. Teája vesetisztító és étvágykeltő hatással bír.
Vanília: az orchideafélék családjába tartozó vanília őshazája Mexikó. A vaníliarúd, vaníliakivonat és vaníliáscukor formában is használt növényt édes ételek, italok ízesítéséhez használják. A sáfrány után a második legdrágább fűszer a világon.