A kezdetek

A kezdetek

A Pálmaház régóta vágyott helyszíne volt terveinknek, életünknek. 2015 tavaszán írták ki a bérleti pályázatot, március közepén történt, jel volt, isteni sugallat. Régóta tervezgettük már, hogy mi lenne az a tevékenység, vállalkozási forma, ami méltó egy ilyen impozáns, nagy múltú épülethez. Gyakran eljátszottunk a gondolattal, mi lenne, ha a miénk lenne, mi mit csinálnánk vele, hogyan élnénk azokkal a fantasztikus adottságokkal és lehetőségekkel, amik kínálják magukat.

Aztán amikor értesültünk a bérleti lehetőségről, tudtuk, elérkezett a mi időnk. Hatalmas kihívás, óriási lehetőség. Ilyen nem sokszor adódik az ember életében. Beindultak a fogaskerekek, tervek, egyeztetések, tervrajzok, beszállítói tárgyalások, és álmok… egy egyre bővülő szakértői csapat, egy közös cél, egy közös álom.

2015. április 29-én nyújtottuk be a Kastély felé a pályázatot, nyáron megkötöttük a szerződést, és augusztus 29-én megnyitottunk a nagyközönség felé.

Feszített tempó, ami alatt 20 ember 5700 nm külső területet és 432 nm belső területet varázsolt újjá, közel 100 nap alatt. Mindig tudtuk, hogy a Pálmaház nem csak egyszerűen egy kertészet, több annál, többet érdemel. Viszont el sem tudtuk képzelni, hogy más funkciója legyen, mint amilyen szerepet hajdanán is betöltött, még Sissi idejében, amikor a nagy kastélyparki séták alkalmával pihent, feltöltődött itt. Szerettük volna újra megteremteni ezt a hangulatot, erősíteni a kert ilyen jellegű energiáit. Mára bátran kimondhatjuk, hogy sikerült. De nem csak egyszerűen visszaadtuk a régi hangulatot és a régi fényt egy gyönyörű környezetben, hanem ötvöztük a régi kor hangulatát, az épület múltját és a mai kor igényeit. Így született meg a Kertészet, melyben megtalálhatók a Kastély parkjának fafajtái, és jól megférnek a mai kor egyik legnagyobb kertészeti találmányával, a balkon gyümölcsfákkal, amik 5-6 éves koruknak köszönhetően, már az értékesítés évében teremnek, szüretelhetők. És így jött létre a Herbárium, ahol megtalálható minden, ami a testnek és a léleknek szükséges.

Szeretnénk, ha a Pálmaház egy rekreációs szigete lenne a városnak, ahol mindenki feltöltődhet, kikapcsolódhat, tanulhat és nyugodt, tiszta levegőjű környezetben ismerkedhet és tanulhat a kertészkedésről, a növények életéről, vagy akár az ökogazdálkodásról. Erre szolgálnak mintakertjeink, és az eredeti szépségében felújított épület. Gyertek el a Pálmaházba, merüljetek el az illatokban kinn és benn egyaránt. üljetek le a kerti padokra, és hagyjátok, hogy szabadon szárnyaljon a képzelet! Erre a célra jött létre a Pálmaház Kertészet és Herbárium. És persze ami megtetszik, meg is vásárolhatjátok, Szeretnénk abban segíteni, hogy mintát nyújtva és a legkiválóbb alapanyagokat bemutatva és elérhetővé téve, otthonotok kívül és belül azt az élményt nyújtsa nektek, mint a Királyi Kastély és a Pálmaház Sissinek, hazánk legszeretettebb királynéjának!